TRT’nin 19 Yılda Topladığı 10,8 Milyar Dolar Nereye Harcandı?

Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’nun (TRT) mali yönetimine ilişkin soruları Meclis gündemine taşıdı. Özellikle TRT’nin 2004-2023 yılları arasında topladığı 10,8 milyar dolarlık vergi ve gelirlerin nasıl harcandığı ile bandrol ücretlerinin hangi projelere aktarıldığına dair net açıklamaların yapılmadığını vurgulayan Dinçer, hem Meclis araştırması talebi hem de yazılı soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Vergiler ve bandrol ücretleriyle finanse edilen TRT’nin mali yönetimine ilişkin Meclis araştırması talebinde bulunan Dinçer, vatandaşların ödediği her kuruşun hesabının sorulması gerektiğini belirtti. Özellikle traktörlerden 8.000 TL, cep telefonlarından 1.200 TL ve tabletlerden 400 TL alınan bandrol ücretlerinin hangi alanlara harcandığının kamuoyuyla paylaşılmadığına dikkat çekti.

2022’de elektrik faturalarından kaldırılan TRT payının yerini artan bandrol ücretlerinin almasıyla vatandaşların mali yükünün daha da arttığını ifade eden Dinçer, “TRT’nin vadeli hesaplarda 5 milyar TL, Hazine bonolarında ise 6 milyar TL tuttuğu iddia ediliyor. Ancak bu kaynakların nasıl kullanıldığına dair herhangi bir açıklama yok” dedi.

2023 yılında TRT’nin topladığı 18 milyar TL verginin harcama kalemlerinin belirsizliğini koruduğunu vurgulayan Dinçer, son üç yılda kurumun vergi yükümlülüklerini ne ölçüde yerine getirdiğinin de açıklanması gerektiğini söyledi. TRT’nin mali raporlarının denetim sürecine ilişkin de soru işaretleri bulunduğunu kaydeden Dinçer, “Halkın vergileriyle finanse edilen bir kurumun, bu kaynakları nasıl kullandığını açıklaması en temel sorumluluğudur” ifadelerini kullandı.

Dinçer, konuyla ilgili olarak hem Meclis araştırması başlatılmasını talep etti hem de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten yazılı açıklama yapmasını isteyerek şu soruların yanıtlanmasını istedi:

 

  1. TRT’nin 2004-2023 yılları arasında topladığı 10,8 milyar dolar nasıl harcanmıştır?
  2. TRT’nin bandrol gelirleri hangi projelere yönlendirilmiştir?
  3. Elektrik faturalarındaki TRT payı kaldırıldı, bunun yerine alınan bandrol ücretlerinin vatandaşlara maliyeti nedir?
  4. TRT’nin 5 milyar TL’si vadeli hesaplarda, 6 milyar TL’si ise Hazine bonosunda. Bu paralar kullanıldı mı?
  5. 2023’te TRT’nin topladığı 18 milyar TL nerelere harcanmıştır?
  6. TRT son 3 yılda ne kadar vergi ve kurumlar vergisi ödemiştir?
  7. TRT’nin mali raporları denetleniyor mu?
You May Also Like

Engellilere Engel Olmayın, Verilen Hakları Geri Almayın!

Mersin Milletvekili Talat DİNÇER, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan Torba Yasa’nın 17. Maddesiyle engelli vatandaşların kazanılmış emeklilik haklarının geri alınması yönündeki düzenlemeye ilişkin olarak bir Meclis Araştırması talebinde bulundu. Bu…

Suriyeli Mültecilerin Vatanlarına Dönüş Zamanı Geldi

Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Suriye’deki Esad rejiminin sona ermesinin ardından Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşüne yönelik İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya  tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi. Dinçer, milyonlarca Suriyeli mültecinin…

Tüketiciyi Değil, Dev Şirketleri Koruyan Yasa!

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, TBMM genel kurulunda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine söz aldı. “Bugün burada tüketiciyi koruma kanunu adı altında…

Artan Maliyetler İlaç Tedariğini Zorluyor!

Mersin Milletvekili Talat Dinçer, eczacıların yaşadığı ekonomik zorlukları ve ilaç erişiminde yaşanan sıkıntıları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi…

Asrın Projesi Hayal Kırıklığına Dönüştü

  Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğluna’na yönelttiği yazılı soru önergesiyle, Mut-Silifke Yolu projesindeki gecikmeleri ve yaşanan sorunları gündeme getirdi. Dinçer, projenin 10 yıldır tamamlanamamasının büyük…